Speel trailer

Crossing Istanbul (DHJ)

Drama
Speel trailer
  • Regisseur: Levan Akin|
  • Jaar: 2024|
  • Duur: 105 min.|
  • Cast: Lucas Kankava, Mzia Arabuli, Deniz Dumanli|
    Istanbul is een stad om in te verdwijnen. En dat is ook precies wat de Georgische trans vrouw Tekla heeft gedaan, nadat ze door haar familie was verstoten. Op haar sterfbed heeft Tekla's moeder echter nog één wens: het terugvinden van de verloren dochter. Met die missie zadelt ze haar zuster Lia op, een gepensioneerde geschiedenislerares die er met frisse tegenzin aan begint, al evenzeer tegen haar zin vergezeld door de veel jongere Achi, die beweert Tekla's adres te weten. Beiden staan levensveranderende ervaringen te wachten in een even rauwe als vitale miljoenenstad.


    Terwijl de twee reisgenoten onderling hakketakkend hun weg zoeken in het labyrintische Istanbul, introduceert regisseur Levan Akin een derde personage: Evrim, een trans vrouw en activiste die zich inzet voor de rechten van lhbti'ers. Het duurt even voordat de drie elkaars pad kruisen en Evrim hen min of meer als gids dient in het milieu van sekswerkende trans vrouwen. Dat die kennismaking met een onbekende wereld en de nieuwe inzichten die Lia en Achi daardoor opdoen, de oorspronkelijke premisse gaandeweg overvleugelen, zal niet verbazen.


    Akin, een Zweedse regisseur met zowel Turkse als Georgische roots, vertelt een pijnlijke geschiedenis, die door recente anti-lhbti-wetgeving in Georgië nieuwe urgentie heeft gekregen. Maar het is ook een hoopvolle film waarvoor de regisseur inspiratie putte uit het verhaal van een Georgische grootvader die openlijk opkwam voor zijn door de rest van de familie verstoten trans kleindochter. Verhalen waarin lhbti'ers met geweld worden geconfronteerd, zijn er al genoeg, meent Akin. Zijn positieve boodschap: 'Film heeft macht. Beelden hebben macht. Ze inspireren ons tot gedragsverandering.'


    Scenario: Levan Akin
    €10.00
    Kies de gewenste voorstelling:

    Beeldmateriaal

    Dit programmaonderdeel wordt mede mogelijk gemaakt door

    Misschien vind je dit ook leuk