Opening Zeeuws Licht: Thuiskomen

Zeeuws licht Documentaire
  • Jaar: 2024|
  • Duur: 100 min.|
    Het Zeeuws Licht programma wordt op zaterdag 7 september feestelijk geopend met de vertoning van drie bijzondere Zeeuwse producties: de animatiefilm Mushroom van Femke Huis, de korte fictiefilm Bunkeridylle van Dani Ploeger en de lange documentaire Thuiskomen van Eli Verhage. Deze drie openingsfilms gaan, ieder op eigen wijze, over oorlog en geweld en de gevolgen daarvan. Vrijheid, veiligheid en vrede zijn niet vanzelfsprekend.


    Mushroom (Femke Huis)

    Over een huiskat die gewond raakt en dan op een vreemde plek terecht komt. Maar hij hoort hier helemaal niet te zijn. En dan gaat het fout...


    Bunkeridylle (Dani Ploeger)

    Honderd jaar na de eerste atoombom verbergt een groep militanten zich op het Nederlandse platteland in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Ze communiceren in een landelijk dialect met buitenlandse accenten en bouwen een wapen uit de overblijfselen van de hightech-cultuur. Geïnspireerd door de theorieën over geweld van de filosofen Paul Virilio en Jean Baudrillard, hergebruiken ze oude elektronica om een ultieme daad van symbolisch terrorisme te plegen.


    Thuiskomen (Eli Verhage)

    Een persoonlijk verhaal waarin veteraan Eli Verhage in gesprek gaat met andere veteranen over de impact van militaire missies op hun leven.

    Eli Verhage is een veteraan die op missie is geweest in o.a. Afghanistan en Irak. Na zijn militaire dienst is hij als fotograaf nogmaals teruggegaan naar Afghanistan. Wat betekent het om op missie gestuurd te worden? Hoe werk je daarnaartoe? En hoe is het na afloop weer terug te keren naar huis? Is een veteraan in staat om zijn of haar leven weer op te pakken na een zware missie? Thuiskomen is een verhaal over heimwee en trots, avontuur en broederschap.

    Beeldmateriaal

    Dit programmaonderdeel wordt mede mogelijk gemaakt door