Playing the changes - Tracking Darius Brubeck

Muziek Documentaire, Muziek
  • Jaar: 2024|
  • Duur: 62 min.|
  • Documentaire over het leven van Darius Brubeck, zoon van de legendarische jazzmuzikant Dave Brubeck. Darius woonde tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika en heeft daar Afrika’s eerste universitaire jazzopleiding opgericht. Deze was voor iedereen toegankelijk. Hierdoor heeft hij in een tijd waarin Zuid-Afrika politiek, cultureel en maatschappelijk verdeeld was, mensen bij elkaar gebracht die in de ogen van de overheid niet gelijkwaardig waren. Darius liet zien dat muziek geen kleur kent en jazz de belichaming is van verbinding.

    Behalve dat er veel muziek te horen is, vertelt de documentaire verhalen over het leven van Darius Brubeck. Hoe het was om op te groeien met een legendarische vader en hoe hij zijn roeping heeft ontdekt? De zeitgeist van zijn vader was de Koude Oorlog en dat is waar Darius de verbindende rol van muziek heeft ontdekt. Dave Brubeck was de eerste jazzmuzikant die in 1958 achter het IJzeren Gordijn optrad in onder meer in Polen, waar jazzmuziek werd ontvangen als de muziek van de vrijheid.

    Dit had een grote impact op het leven van de 10-jarige Darius en met deze kennis heeft hij vervolgens betekenis gegeven aan jazzmuziek in zijn eigen tijdsgeest: het Apartheid regime in de jaren ’80-‘90. Gedurende vijf jaar heeft regisseur Michiel ten Kleij Darius Brubeck over de hele wereld gevolgd.
    De film bevat naast archiefbeelden ook interviews over de levens van jazzmuzikanten tijdens de Apartheid, het verband tussen de beide tijdperken van zowel vader als zoon, evenals de
    overeenkomst tussen Dave en Darius Brubeck en hoe de appel niet ver van de boom is gevallen.

    Aansluitend op de vertoning van deze documentaire op zondag 8 september om 14.45 uur treedt The Darius Brubeck Quartet om 16.45 uur op in het CCXL Theater.


    Bij de vertoning van zondag 8 september is er voorafgaand aan de voorstelling een inleiding in aanwezigheid van Darius Brubeck en regisseur Michiel ten Kleij.

    Beeldmateriaal