Speel trailer

doorheen W. ’s oog

Specials
Speel trailer
  • Jaar: 2024|
  • Duur: 25 min.|
  • Een bijzonder (video)kunstproject dit jaar tijdens Film by the Sea. De film doorheen W.’s oog kun je gedurende Film by the Sea (en nog zes weken daarna) zien door het raam van expositieruimte Ik geef je mijn raam aan de Koudekerkseweg 8 in Vlissingen. Ook ver na (of voor) de openingstijden van festivallocatie CineCity kun je hier terecht om film te kijken.

    doorheen W. ’s oog

    doorheen W. ’s oog is een montage van beeldend kunstenaar Hans Overvliet met verschillende korte video’s over allerlei verschijningsvormen van water. Tijdens zijn reizen door Nederland, België, Duitsland en Frankrijk met Willy van Houtum werd zijn fascinatie voor water versterkt door het ‘leven gevende karakter’, de schoonheid waarin het zich steeds anders manifesteert, en ‘het fenomeen van de tijd’. De filmpjes maakte Hans met zijn telefoon, vanuit één standpunt, zonder zoom of camerabeweging. Jochem Westrate monteerde de filmpjes aan elkaar middels een korte 'crossfade': een subtiele overgang van een donker scherm naar een helder shot of andersom.

    Het poëtisch karakter van zijn videowerk vond Hans, achteraf, verwoord in een voor hem belangrijk citaat uit een muzieknummer van Amerikaanse rockband The National:

    ‘I keep what I can of you
    split-second glimpses and snapshots
    and sounds…’
    (New Order t-shirt, 2023)

    Ik geef je mijn raam
    Ik geef je mijn raam is een project van Sylvia Hubrouck. Zij leent haar raam uit aan kunstenaars die daar mogen exposeren. Het idee is ontstaan vanuit de behoefte om kunstenaars en hun werken een plek te geven, omdat nagenoeg alle expositieruimten de afgelopen jaren in Vlissingen letterlijk ‘opgedoekt’ werden. Sylvia zag het als haar missie om meer hedendaagse kunst naar Vlissingen te brengen en noemt haar raam ook wel haar ‘protestraam’. Elke zes weken hangt er kunst van een andere kunstenaar.

    Over Hans Overvliet
    Hans Overvliet is beeldend kunstenaar, maar bovenal gewoon Middelburger. Hij is al jaren actief in de Walcherse kunstwereld. In 2018 won hij een internationale prijs voor zijn serie werken Distant Suffering. De prijs werd toegekend door Red Line Art Works; een internationaal platform voor geëngageerde kunst. Hans is de 18e kunstenaar die Sylvia uitnodigt in haar raam.

    Praktische informatie
    De feestelijke première van doorheen W. ’s oog vindt plaats op 6 september om 16.00 uur bij Ik geef je mijn raam: Koudekerkseweg 8, Vlissingen. De expositie is te zien tot 20 oktober. Een kaartje kopen voor doorheen W.’s oog is niet nodig – je kunt gewoon gaan kijken aan de Koudekerkseweg 8.

    De film duurt zo’n 25 minuten.

    Beeldmateriaal