Speel trailer

Goodbye Julia

Drama
Speel trailer
  • Regisseur: Mohamed Kordofani|
  • Jaar: 2024|
  • Duur: 120 min.|
  • Cast: Nazar Goma, Siran Riyak, Eiman Yousif|
    Op een kwade dag rijdt een vrouw een jochie aan. Het kind mankeert niets, maar evengoed gaat ze er geschrokken vandoor, op de motor nagezeten door de woedende vader. Thuis wacht de inmiddels gewaarschuwde echtgenoot de achtervolger op met een geweer, klaar om te schieten. Het is in het Soedan van 2005 niet zomaar een gewelddadig incident. De moord op de vader staat voor iets groters: het conflict tussen het arme zuiden en het rijkere noorden, dat in dit debuut van regisseur Mohamed Kordofani pijnlijk inzichtelijk wordt gemaakt.

    Nadat het lichaam van de vader met hulp van de autoriteiten is weggemoffeld gaat de schuldbewuste vrouw, moslima Mona, op zoek naar diens achtergebleven vrouw en kind. Ze biedt de moeder, Julia, een baan aan als huishoudster en langzaam maar zeker ontstaat er een vriendschap tussen de Noord-Soedanese Mona en de katholieke, Zuid-Soedanese Julia. Maar het is een vriendschap die bestaat bij gratie van het verzwijgen van de pijnlijke waarheid. Dat zorgt voor broeierige spanning in een film die buiten de politieke context van het verscheurde Soedan ook thema's als religie en patriarchaat aanroert.

    De politiek dringt zich op de voorgrond wanneer de Soedanese bevolking zich in 2011 per referendum uitspreekt voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan. Tegelijkertijd stort het kaartenhuis van leugens voor Julia, haar zoon Daniel, Mona en haar echtgenoot Akram in elkaar. In een land waar de onafhankelijkheid uiteindelijk niet de verhoopte rust en welvaart zal brengen, gaan ook Mona, Julia en Daniel een onzekere toekomst tegemoet.

    Goodbye Julia werd op het festival van Cannes bekroond met de Freedom Prize.

    Scenario: Mohamed Kordofani

    Film by the Sea dagelijks


    CineCity Vlissingen programmeert dagelijks films en documentaires onder de vlag van Film by the Sea. Bekijk de films
    €0.00
    Klik hier om een voorstelling te bestellen.

    Beeldmateriaal

    Misschien vind je dit ook leuk