Terug

Auteur Cynthia McLeod te gast tijdens ons festival

Serie Hoe duur was de suiker in aanwezigheid van auteur Cynthia McLeod en regisseur Jean van de Velde

Op woensdag 13 september wordt de serie Hoe duur was de suiker  tijdens Film by the Sea integraal vertoond in aanwezigheid van de Surinaamse auteur Cynthia McLeod en regisseur en scenarioschrijver Jean van de Velde. Hoe duur was de suiker vertelt het verhaal van twee halfzusjes, de blanke plantersdochter Sarith en haar lijfslavin Mini-Mini. Terwijl Sarith verbitterd raakt door het harde leven op de plantage, krijgt Mini-Mini haar eigen kans op geluk. Met haar in 1987 verschenen boek leverde McLeod een belangrijke bijdrage aan de discussie die dit jaar leidde tot de langverwachte excuses voor het slavernijverleden.

Vorig jaar presenteerden  we in samenwerking met Keti Koti Zeeland de serie The Underground Railroad naar de roman van Colson Whitehead. Het programma was een opmaat naar de officiële excuses voor het Nederlandse slavernijverleden, die eind vorig jaar werden aangeboden door de regering en op 1 juli dit jaar – op Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht – door Koning Willem-Alexander. De samenwerking wordt dit jaar voortgezet met de vertoning van de integrale serie Hoe duur was de suiker naar de gelijknamige roman van Cynthia Mcleod. Na afloop is er nagesprek met McLeod en scenarioschrijver en regisseur Jean van de Velde.

Hoe duur was de suiker
Suriname, 1765. De bloeitijd van de suikercultuur en ook de periode van slavenopstanden. Tegen dit decor speelt zich het leven af van Sarith (Gaite Jansen), dochter uit een Joodse plantersfamilie, en haar lijfslavin en halfzus Mini-Mini (Yootha Wong-Loi-Sing). Hun levens staan in schril contrast tot elkaar, maar beiden worstelen ze met de liefde, die extra gecompliceerd wordt door de ingewikkelde verhoudingen tussen slaven en planters, rijken en puissant rijken, marrons en Hollandse soldaten.

Hoe duur was de suiker werd in 2014 als miniserie uitgezonden door BNNVARA. Een jaar eerder werd een verkorte versie van twee uur uitgebracht als bioscoopfilm.
Regie: Jean van de Velde | Nederland, Duitsland, Zuid-Afrika | 2014 | 180 min | Met: Gaite Jansen, Yootha Wong-Loi-Sing, Benja Bruijning, Yannick van de Velde e.a.

Cynthia McLeod
Cynthia Henri McLeod (Paramaroibo, 4 oktober 1936) is een Surinaamse schrijfster en historicus, gespecialiseerd in oral history en het slavernijverleden in Suriname. Ze is een dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Na haar middelbare schoolperiode in Suriname vervolgt McLeod haar studie in Nederland. In 1969 ging ze als lerares Nederlands aan de slag in haar geboortestad maar toen haar echtgenoot als ambassadeur van Suriname over de hele wereld ging werken, ging McLeod met hem mee en begon ze met schrijven.

Ze deed archiefonderzoek in verschillende landen, waaronder in Den Haag en Amsterdam. Ze specialiseerde zich in oral history en het slavernijverleden. In 1986 keerden zij terug in Suriname en verscheen McLeaods debuut Hoe duur was de suiker? De eerste druk (uitgeverij Vaco) was binnen enkele weken uitverkocht en daarmee was Cynthia McLeod plotsklaps de bekendste schrijver van het land. Het boek werd ook in Nederland uitgegeven waarnaar vele historische romans volgden zoals Vaarwel Merodia (1993), De vrije negerin Elisabeth: gevangene van kleur (2000) en Zenobia – Slavin op het paleis (2015).

McLeod neemt regelmatig deel aan festivals in verschillende landen. Van het Haagse festival Winternachten is zij adviseur. In oktober 2017 nam zij deel aan de Caraïbische Letterendag Junior in Amsterdam, georganiseerd door de Werkgroep Caraïbische Letteren, het grootste festival van Caraïbische kinderboekenschrijvers ooit georganiseerd in Nederland. Dit jaar is Cynthia bij Film by the Sea aanwezig.

Kom en Zwarte stem
Voorafgaand aan Hoe duur was de suiker worden twee Zeeuwse documentaire vertoond. Kom  (30 min) is een documentaire van de Zeeuwse kunstenaar Zeus Hoenderop. De film gaat in op de totstandkoming van het Vlissingse slavernijmonument en de commotie die ontstond, toen het illegaal op de boulevard werd geplaatst. Uiteindelijke werd het monument op last van de gemeente verwijderd, maar tijdens het festival is het te zien in de hal van CineCity.

In Zwarte stem  (65 min) van Matthias Hoekman en Joska Zinkweg ontdekt artiest en jongerenwerker Bram Mvambanu (rapper Cycz) zijn stem in een polariserende wereld. Hij voert indringende gesprekken met mensen op straat en mensen die dichtbij hem staan, over racisme, het slavernijverleden en identiteit. Zwarte stem is een film die kleur geeft aan het zwart-wit denken.

Tip! Donderdag 14 september, 19.30 – 20.30 uur is Cynthia McLeod te gast in de ZB Middelburg. Tijdens dit bezoek vertelt zij over haar schrijverschap, haar boeken en krijgen de bezoekers de mogelijkheid om haar vragen te stellen.
Meer info