Kunstenaar Aat Veldhoen ontwierp voor Film by the Sea de sculptuur die elk jaar wordt uitgereikt aan de winnaar van de oeuvreprijs (sinds 2019: Career Achievement Award) en aan de door een vakjury als beste beoordeelde film uit het competitieprogramma Film en Literatuur.

Het beeldje, voorstellend een goudkleurige vrouwenfiguur liggend op de rug van een stier, verwijst naar de mythe van de Fenicische prinses Europa die door oppergod Zeus in de gedaante van een stier wordt ontvoerd. Een passend symbool voor een festival dat de Europese film hoog in het vaandel heeft staan. Het origineel van het beeld is ieder jaar tijdens de festivalperiode te bewonderen bij de ingang van bioscoop Cinecity.

Amsterdammer Aat Veldhoen (1934-2018) nam met zijn vaak vrijmoedige schilderijen en grafiek een heel eigen plaats in in de Nederlandse kunstwereld. In 2018 sierde zijn schilderij ‘De schilder en zijn muze’ de festivalposter. Werk van Veldhoen is opgenomen in de collecties van onder meer het Amsterdam Museum, het Rembrandthuis en het Rijksmuseum.