Terug

Dit moois doen we samen we met onze partnerfestivals

Film by the Sea werkt altijd samen met diverse internationale en nationale filmfestivals. Elk van onze partnerfestivals, van het Noorse International Film Festival Haugesund tot het Internationaal Filmfestival Gorinchem, heeft een film geselecteerd die volgens hen een absolute aanrader is.

Noordelijk Film Festival

Het NFF raadt de festivalbezoekers de film Birthday Girl  aan. Nanna nodigt haar dochter Cille en diens beste vriendin uit op een cruise naar de Caraïben ter ere van Cille’s achttiende verjaardag. De beoogde droomvakantie verandert al op de eerste avond in een nachtmerrie. Een spannend Deens moeder-dochterdrama , waarbij zeker ook het label ’thriller’ niet misstaat.

Internationaal FilmFestival Gorinchem

Het IFF Gorinchem tipt de film Sisterhood. Een sprankelend filmdebuut van Nora El Hourch waarin drie 15-jarige vriendinnen op rigoureuze wijze afrekenen met al te opdringerige jonge mannen. Naast het hoofdthema van vriendschap, kaart de regisseuse vele andere zaken aan, zoals sociale ongelijkheid, consent, sociale media, de multiculturele samenleving – genoeg om over na te denken en na te praten.

Internationaal Filmfestival Assen

Al vaker getipt, maar ook het Internationaal Filmfestival Assen raadt deze film in het bijzonder aan: The Substance. In deze in Cannes bejubelde horrorfilm richt regisseur Coralie Fargeat de feministische blik op het schoonheidsideaal dat oudere vrouwen maatschappelijk marginaliseert. Op een manier die iedere verbeelding tart, zelfs die van de liefhebber van extreme body-horror.

Leiden International Film Festival

Het LIFF tipt de film The Editorial Office, een Oekraïense film over een jonge bioloog die via omzwervingen langs allerlei mensen en instanties komt, waardoor de film een interessante blik biedt op de menselijke natuur in het algemeen en de Oost-Europese in het bijzonder. De opnames waren net voor de Russische invasie afgerond. De film werd afgemaakt tijdens de oorlog en is opgedragen aan de editor, die tijdens het conflict overleed.

The Norwegian International Film Festival Haugesund

Het Norwegian International Film Festival Haugesund selecteerde de film Handling the Undead. Hoe kan het ook anders, een Noors-Zweedse horrorfilm uit 2024, geregisseerd door Thea Hvistendahl naar een scenario dat Hvistendahl samen schreef met auteur John Ajvide Lindqvist, gebaseerd op zijn boek De doden keren terug uit 2005.

Filmfestival Oostende

Film festival Oostende beveelt de film J’aime la vie  aan. Een Belgische film uit 2023, geregisseerd en geschreven door Mathias Sercu in zijn speelfilmdebuut. J’aime la vie gaat over hoe het leven kan opflakkeren met de eindstreep in zicht.

Barcelona – Sant Jordi International Film Festival

Het Barcelona – Sant Jordi IFF raadt de film El maestro que prometió el mar aan. Een Spaanse historische dramafilm uit 2023, geregisseerd door Patricia Font, naar een scenario van Albert Val, gebaseerd op het boek van Francesc Escribano. Een film die weer eens duidelijk maakt hoe belangrijk het is om kinderen in vrijheid zichzelf en hun talenten te laten ontdekken.