Binnen Zeeuws licht vertonen we een groot scala aan verschillende soorten films. Er zijn dan ook meerdere awards en jury’s voor de verschillende categorieën.

  • Jury Korte Zeeuwse Fictie: delegatie Lions Club Vlissingen
  • Jury Korte Zeeuwse Documentaire: Wilfried Boonman, Mark Lindenberg en Pleun Meijer
  • Lange Zeeuwse Documentaire: Kendread, Jacomien Kodde en Perry Moree

Juryleden Korte Zeeuwse fictie: delegatie Lions Club Vlissingen

De delegatie van Lions Club Vlissingen kijkt zoals elk jaar weer enorm uit naar het jureren van korte Zeeuwse fictiefilms.

Jurylid Korte Zeeuwse Documentaire: Wilfried Boonman

Wethouder Cultuur van de gemeente Vlissingen Wilfried Boonman: “Van huis uit ben ik opgevoed om ‘nieuwsgierig’ te zijn en de wereld te ontdekken. Dat kan op vele manieren. Door te reizen, te lezen, maar zeker ook door films en documentaires te kijken. Het verrijkt niet alleen je leven, maar geeft je ook meer zelfvertrouwen om in het hier en nu om te gaan met de alledaagse uitdagingen. Daarnaast zorgen de verhalen ervoor dat we ons kunnen verplaatsen in anderen en ons met hen kunnen verbinden. Uiteraard is het ook heerlijk wegdromen en ontspannen!”

Jurylid Korte Zeeuwse Documentaire: Mark Lindenberg

Regisseur, Director of Photography, editor Mark Lindenberg: “Film voor mij is ervaren, voelen en leren. Als filmmaker zoek ik naar onderwerpen waarbij het publiek in een andere wereld stapt. Film heeft de magische kracht om de kijker te verplaatsen naar een tijd en plek waarin er nieuwe perspectieven gezien mogen worden. Het onbekende kan langzaam verkend worden en de hoofdpersonages delen een stuk van hun tijd en leven met het publiek. Film als kunst is een brug van ik naar jij, en zorgt ervoor dat meningen, personen, culturen, die anders zijn dan onze eigen belevingswereld begrepen en gerespecteerd kunnen worden.”

Jurylid Korte Zeeuwse Documentaire: Pleun Meijer

Coördinator beeldende kunst & vormgeving CBK Zeeland Pleun Meijer: “Film heeft een bijzondere aantrekkingskracht op mij. Het neemt me steeds opnieuw mee en heeft een haast verslavend effect. Het biedt de kans om andere werelden te verkennen, kennis op te doen en je verbonden te voelen met anderen. Het daagt je uit om nieuwe perspectieven te overwegen, zelfs als dat ongemakkelijk is. Film roept een breed scala aan emoties op— van vreugde en verdriet tot boosheid en liefde. Het zorgt ervoor dat je niet alleen meeleeft met de personages op het scherm, maar ook dieper stilstaat bij je eigen gevoelens en ervaringen. En als het even te veel wordt, kun je altijd pauzeren en later terugkomen—het verhaal blijft geduldig op je wachten.”

Jurylid Lange Zeeuwse Documentaire: Kendread

Muzikant/Artiest Kendread: “Als componist, tekstschrijver en producent werk ik met veel verschillende artiesten aan producties. Mijn passie en interesse voor films en documentaire begon bij Rena Sound in Den Haag waar ik als geluidstechnicus veel gedaan heb voor live bands en vaak betrokken was bij studio opnames voor televisie. Ook het documenteren en monteren van opnames, beeld en geluid behoorde tot mijn werk. Juist dat deel van mijn werk en hobby maakt dat ik het leuk vind om bij het kijken van een film of documentaire te letten op het camerawerk; hoeveel camera’s er worden gebruikt en welke shots vanuit welke hoeken komen, of het geluid synchroon loopt met de opname enz…”

 

Jurylid Lange Zeeuwse Documentaire: Jacomien Kodde

Documentairemaker, Jacomien Kodde: “Een goede documentaire is voor mij niet een aaneenschakeling van mooie beelden en heeft geen spanningsboog die de kijker op gezette momenten laat voelen wat de regisseur wil dat er gevoeld wordt. Een goede documentaire heeft geen doelgroep maar is er ongeacht het onderwerp voor iedereen en brengt een wereld naar je toe die je (zo) niet kende.
Een goede documentaire blijft hangen, zet aan het denken en zeg je voort.”

Jurylid Lange Zeeuwse Documentaire: Perry Moree

Maritiem historicus en directeur ZB Bibliotheek Zeeland Perry Moree: “Geboren begin jaren zestig, ben ik al sinds mijn vroege jeugd een fanatiek filmliefhebber en -verzamelaar. Mijn omvangrijke privécollectie bevat bijna alle klassieke horror- en sciencefictionfilms. Mijn favoriete regisseurs zijn James Whale, David Lynch en Stanley Kubrick.”